Alopez
Què és la cianotípia?
La cianotípia és un àntic procediment, senzill i econòmic, d'impressió de fotografies que dóna una impressió en color cian blu. I d'aquí prové el nom.
Aquest sistema d'impressió va ser inventat a Anglaterra al 1842 per John Herschel quan estaba experimentant amb sals de ferro fotosensibles. El procés consisteix en barrejar citrat d'amoníac i ferro i ferricianur de potasi,això forma una solució acuosa amb la que s'impragna el suport a imprimir. Quan s'exposa l'imatge a una llum ultravioleta, s'obté l'imatge positiva. L'impressió es realitza per contacte després d'haber estat 10 a 20 minuts d'exposició.
Anna Atkins: Va ser una botànica i fotografa anglesa. Se la considera la primera persona que va publicar un llibre il·lustrat amb imatges fotogràfiques i també diuen que és la primera dona que va crear la fotografia.
​
Ingredients
-
Ferricianur potàssic 8 g per 100 ml d'aigua destil·lada.
-
Citrat fèrric amoniacal (verd) 25 g per 100 ml d'aigua destil·lada.
En un pot posa 10 ml de la barreja A i barreja B i els barrejas. Amb una paletina en una fulla d'acuarel·la estén la barreja amb una capa fina.
​
Experiments i treball final
Diferents suports
Primera prova
Suport:
1- Golden 190 g/m2
2- Bloc de pintura 90 g/m2
3- Canson 370 g/m2
4- Canson 300g/m2
Temps: 20 minuts
Objectes: Lletres
Experiència:
Aquest experiment em va sortir a la primera. La veritat és que era la primera vegada que feia cianotipia i em va agradar molt tant el procés com el resultat final. L’objecte que vaig utilitzar van ser unes lletres planes de quan era petita ja que creia que podia quedar bé. Al fer aquesta prova em vaig adonar que el paper que més m'agradava era el Golden de 190 g/m2.
​
5 o 6 transparències:
Primera prova (fallida)
Suport: Canson 370 g/m2
Temps: 30 minuts.
Objectes:
1- Paper mache
2- Portafolis
3- Fotocard
4- Regla
5. Celo
Experiència i error:
Em va sortir malament ja que va estar molta estona al sol i va sortir molt obscura. A més a més com va sortir ,com ja he dit, obscura molts dels objectes no es podien apreciar i per tant no havia pogut complert tots els objectius, que eren que es distingueixin 5 transparències diferents amb diferents materials.
Per tant a la segona prova vaig intentar treure la cianotipia abans del sol.
Segona prova:
Suport: Canson 370 g/m2
Temps: 30 minuts.
Objectes:
1- Paper mache
2- Portafolis
3- Fotocard
4- Regla
5. Celo
Expreiència:
Com ja he comentat, vaig creure que el problema era en el temps d’exposició al sol. Així que vaig provar de posar-ho només 15 minuts i efectivament aquesta era la solució ja que em va sortir com jo desitjava.
Tira de 10 temps
Primera prova (fallida)
Temps: 1, 5 minuts per cada tira
Suport: Canson 300 g/m2
Error i experiència:
Aquesta tira de temps em va sortir molt malament principalment perquè trigava moltíssim en canviar de tira (1,5 minuts). Em va sortir tot el paper fosc i no es notava els temps.
Com vaig localitzar el problema vaig voler fer, òbviament, una altre tira de temps.
Segona prova (fallida)
Temps: 10 segons
Suport: Canson 370 g/m2
Error i experiència:
Aquesta vegada el problema va ser del revés. Anava molt ràpid canviant, només deixava 10 segons en el sol per tira, per tant tot el paper em va sortir gairebé tot blanc. Tanmateix no es notava la diferència de tos.
Com que aquesta vegada em va sortir malament però per falta de temps en la següent vaig voler pujar 5 segons més.
Tercera prova (fallida)
Temps: 15 segons
Suport: Golden 190g/m2
Error i experiència
Tampoc aquesta prova em va sortir bé tot i que estaba millor que les altres. Es podien diferenciar diferents tons però no 10.
Em vaig adonar que tenia que estar més estona al sol així que ho vaig voler repetir però aquesta vegada amb més calma.
Quarta prova
Temps: 25 segons
Suport: Golden 190g/m2
Experiència:
Finalment després de tres errors vaig aconseguir fer la tira de 10 proves desitjada on es pot diferenciar perfectament deu tons diferents.
Tres tipus de tenyits
Primer tenyit:
Objecte: Pinces
Temps: 20 minuts
Tenyit: Cafè
Suport: Golden 190 g/m2
Segon tenyit
Objecte: Pinces
Temps: 20 minuts
Tenyit: Colorant taronja
Suport: Golden g/m2
Tercer tenyit
Objecte: Pinces
Temps: 20 minuts
Tenyit: Té amb canela
Suport: Golden 190 g/m2
Experiència:
Els tres tipus de tenyit em van sortir bé tot i que el té amb canela i el café s’assemblaven molt. Va agafar el color al moment i no vaig trigar gaire en acabr els tenyits.
Treball final
Per fer el treball final vaig utilitzar de suport d'una fulla Golden.
El tema del treball era relacionat en fer alguna cosa que ens representes. Per tant com quan de petita em van fer bullying he volgut fer una nena en el terra (com que s’ha caigut) i gotes d’aigua simulant les llàgrimes i a més a més el paper estar retallat en punxes per donar-li un to més agressiu. I en l’altre costat del paper tenim una noia que ja ha crescut i unes notes musicals que representen l’ajuda per sortir d’aquella mala etapa, ja que per mi el piano i la batería ha sigut una manera de desfogar-me de tots els problems i encara ho són. Tanmateix en aquest costat està retallat de manera arrodonida. Finalment en el mitj i podem trobar un cor que està trencat però a la vegada arreglat i una vegada més representa el pas del temps que ha anat evolucionant a millor.
​
​
Collage
El títol del meu collage és " la literatura ens fa créixer".
Em va tocar una targeta on deia : " història de la literatura catalana. segona edició. Barcelona.-Ed. Arimany 1978. 206 pàg. 20cm. R. 1045."
La primera idea que vaig tindre quan vaig llegir la targeta va ser crear amb el números que apareixen doncs crear un any important com per exemple l'any que l'home va arribar a la lluna. Però aquesta idea no em va acabar d'agradar i em vaig decidir crear una obra més personal i que tingués un sentit per a mí.
Per tant després de rumiar-ho molt vaig decidir fer un collage sobre la literatura ja que una de les meves aficions és la lectura. D'aquest tema només em vaig tindre una idea i va ser: en el costat esquerre crear una portada d'un llibre que es pogués obrir i dins d'aquest enganchar molts retalls de diari (representant la lletra de un llibre i amb això els coneixements que et poden trametre) i dibuixar la silueta d'una dona pintada de negre entrant al llibre. En el costat dret en canvi també he fet una portada de llibre i tanmateix els retalls de diari i la dona, però aquesta vegada la dona està feta amb retalls de diari i pintada amb colors vius, representant que al sortir del llibre a assolit molts coneixements i après molt sobre allò. Finalment el fons és un degradat de color negre i cada cop que està més a prop dels llibres es va tornant més clar. Això representa com que el que està fora del llibre, o sigui la realitat, a vegades és brut i fins i tot hi ha moments tristos però tens els llibres per poder descansar de la realitat i viure en un món bonic i diferent del teu.
Materials utilitzats:
-
Fil daurat i agulla per cosir la portada al paper.
-
Cartró per crear la portada i que sigui més consistent.
-
Cartolina negre per tapar el cartró i una tapa d’un llibre per enganxar-la a sobre del cartró.
-
Diari per retallar textos.
-
Acrílica de color negre i tots els colors vius possibles per pintar la silueta de la dona.
-
Carbonet negre pel fons.
Tècnica:
-
He deixat tapat alguns elements.
-
Tècnica seca ( carbonet).
-
Tècnica humida (acrílica).
-
Enganchar.
-
Altres tècniques com cosir.
-
….